Sporun bireyler üzerinde görülen olumlu zihinsel ve fizyolojik etkilerinden dolayı engelli bireyler içinde gelişimlerinde oldukça önemli bir unsur olduğu kabul edilmiştir. Sportif faaliyetler engellilerin entegrasyonunu ve rehabilitesinin doğrudan etkilemesi ile dikkat çekmektedir. Araştırma kapsamında engellilik, spor, zihinsel engellilik, zihinsel engelli bireylerin özellikleri ve zihinsel engelli bireylerde spor, yaşam kalitesi ve spor ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki içerik olarak derlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda spor ve yaşam kalitesi, genel olarak engelli bireylerin hayatında ki yeri için spor bilimleri alanı içinde giderek popüler bir konu haline gelmektedir. Bireylerin sosyal uyum becerilerinin, iletişim becerilerinin, günlük yaşam becerilerinin ve öz bakım becerilerinin artmasında ve yaşam kalite düzeylerinin artmasında oldukça etkili olduğu görülmüştür. Bunların yanı sıra birey zihinsel, sosyal ve fiziksel yönden iyi oluş hali içerisinde, zinde ve sağlıklı hissetmesi spor sayesinde olduğu söylenilebilir.
Bu kapsamda araştırma derleme yöntemiyle ele alınmış olup, zihinsel engelli bireylerde sportif aktivitelerin önemini ve yaşam kalitesi üzerinde daha ayrıntılı çalışmaların yapılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır.
The reason of the positive mental and physiological effects of sports on individuals, it has been recognized that it is a very important element in their development among disabled individuals. Sportive activities are noted for the direct impact of the integration and rehabilitation of disabled people. Within the scope of the research, the relationship between disability, sports, mental disability, the characteristics of mentally disabled individuals and sports, quality of life and sports and quality of life in mentally disabled individuals was tried to be compiled as content. In this context, sports and quality of life are becoming an increasingly popular subject in the field of sports sciences for the place of life of disabled individuals in general. It has been seen that it is very effective in increasing the social adjustment skills, communication skills, daily life skills and self-care skills of individuals and increasing the quality of life levels. In addition, it can be said that the individual feels fit and healthy in mental, social and physical well-being thanks to sports.
In this context, the research is addressed by the compilation method and the importance of sportive activities in mentally disabled individuals and the necessity of more detailed studies on the quality of life are emphasized.