SPOR GÖNÜLLÜLERİNDE KARİYER ADANMIŞLIĞI VE GİRİŞİMCİ DAVRANIŞ İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2022-1
Yayımlanma Tarihi: 2022-06-13 11:26:23.0
Language : Türkçe
Konu : Spor Bilimleri
Number of pages: 39-52
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada spor gönüllülerinin ve gönüllü adayı olan kişilerin girişimci davranışları ve kariyer adanmışlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Amaca yönelik örneklem yöntemiyle araştırmaya esas olan veriler; Akkoç vd., (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan “Girişimci Davranış Ölçeği” ve Korkmaz vd., (2020) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan “Kariyer Adanmışlık Ölçeği” ile elde edilmiştir. Araştırma grubunu: Gençlik ve Spor Gönüllüleri derneği bünyesinde gerçekleştirilen “Sporda Girişimcilik” konulu çevrim içi konferansa katılan 388 kişi oluşturmaktadır Katılımcıların ölçeklere olan bakışları demografik yapılarının yanında, spor gönüllülüğü deneyimlerine, düzenli olarak egzersiz yapıp yapmadıklarına, profesyonel olarak sporcu geçmişlerine, uygulamaya geçirmeyi hedefledikleri yeni bir iş fikri ve bu fikir için hayata geçirebilmek için takip ettikleri kurum, kuruluş olup olmadığına göre incelenmiştir. Katılımcıların demografik yapılarına göre ölçeklere karşı bakış farklılıklarını incelemek için “T Testi” ve “Anova Testi” uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler “Korelasyon Analizi” ile test edilmiştir. Spor gönüllüsü ve spor gönüllüsü adayların cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve spor gönüllülüğü tecrübelerine ilişkin girişimci davranış ve kariyer adanmışlıklarında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Diğer araştırma faktörleri olan düzenli egzersiz yapmanın kariyer adanmışlıkla anlamlı ilişkisi olduğu ve olumlu yönde etkilediği sonucuna varılırken, profesyonel olarak spor yapmanın her iki ölçeğin ortalamalarında anlamlı farklılık gösterdiği, profesyonel olarak spor yapmanın girişimci davranış ve kariyer adanmışlığı olumlu yönde etkilediği ayrıca, kurum ve kuruluşların hibe programlarını takip etmenin girişimci davranışı olumlu yönde etkilediği sonucu elde edilmiştir. Girişimci davranış ve kariyer adanmışlık arasında orta düzeyde bir ilişki elde edilmiştir.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to investigation the relationship between entrepreneurial behaviors and career devoted of sports volunteers and volunteer candidates. Data that are the basis of research with purpose-oriented sampling method; It was obtained with the “Entrepreneurial Behavior Scale” adapted into Turkish by Akkoç et al., (2019) and the “Career Dedication Scale” adapted into Turkish by Korkmaz et al., (2020). The research group consists of 388 people who participated in the online conference on "Entrepreneurship in Sports" held within the Youth and Sports Volunteers Association. The business idea and the institution they follow in order to implement this idea were investigated according to whether it is an institution or not. "T Test" and "Anova Test" were applied to investigates according to the demographic structures of the participants. Relationships between variables were tested with "Correlation Analysis".No significant difference was found in the entrepreneurial behavior and career devoted of sports volunteers and sports volunteer candidates regarding gender, marital status, educational status and sports volunteering experiences. It has been concluded that regular exercise, which is the other research factors, has a significant relationship with career commitment and has a positive effect, while doing sports as a professional shows a significant difference in the averages of both scales, and doing sports as a professional affects entrepreneurial behavior and career commitment positively. It was concluded that following the entrepreneurial behavior positively affects the entrepreneurial behavior. A moderate relationship was obtained between entrepreneurial behavior and career devoted.

Keywords


  • Akkoç, İ., Çalışkan, A., ve Turunç, Ö. (2019). Girişimci Davranış: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 14(1), 1-10.

  • Arslan, F. (2013). Formatör ve Koordinatör Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Okul Müdürlerinden Algıladıkları Dönüşümsel Liderlik Stilleri ile Adanmışlık Düzeylerinin İlişkisi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi.

  • Boz, D. ve Duran, C. (2018). Girişimcilik Dersi Alan İİBF Öğrencilerinin Girişimcilik Algılarının Metaforlar Aracılığıyla Analizi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 13 (2), 110-123

  • Bozkurt, R (2000). Girişimci ve Rol Bilinci. İş Fikirleri Dergisi, Sayı: 12.

  • Çakıcı, M., Oğuzhan, A. ve Özdil, T. (2000). Temel İstatistik. 2.Kriter Yayınları.

  • Çetin, A., Özman, C. ve Güneş, Ş. (2019). Spor Organizasyonlarında Gönüllülük: Kişiler Neden Gönüllü Olmak İsterler? 17th International Sport Sciences Congress: 3379-3389

  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 271.

  • Esmond, J. ve Dunlop, P. (2004). Developing The Volunteer Motivation Inventory to Assess The Underlying Motivation Drives Of Volunteers İn Western Australia. Lotterywest Social Research Grant, 1-81.

  • Hirschi, A., Freund, P. A. ve Herrmann, A. (2014). The Career Engagement Scale: Development And Validation Of A Measure of Proactive Career Behaviors. Journal Of Career Assessment, 22(4), 575-594.

  • Jana, N. (2015). Developing The Entrepreneurial Competencies of Sport Management Students. Procediasocial And Behavioral Sciences. 174: 3916–3924

  • Korkmaz, O., Kırdök O., Alkal, A. ve Akça, M. (2020). Kariyer Adanmışlık Ölçeği: Proaktif Kariyer Davranışlarının Ölçümünün Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. International Social Sciences Studies Journal, 6(72).

  • Muslu, A. ve Temur, A. (2021). Proaktif Kariyer Adanmışlığı Davranışları Ölçeğinin Türkçeye Uyarlama ve Doğrulayıcı Faktör Analizi Çalışması. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (1), 15-28.

  • Özman, C. (2013). Spor Yöneticiliği Bölümünde Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeyinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Pearce, J.A., Kramer, T.R. ve Robbıns, K.D. (1997). Effects Of Managers’ Entrepreneurial Behaviour On Subordinates. Journal Of Business Venturing 12: 147-160.

  • Ratten, V. (2011). Social Entrepreneurship And İnnovation İn Sports, International Journal Of Social Entrepreneurship And Innovation. Vol. 1, No. 1, Pp.42–54.

  • Ratten, V. (2015). Athletes as Entrepreneurs: The Role Of Social Capital And Leadership Ability’. International Journal of Entrepreneurship And Small Business. Vol. 1, No. 25, Pp.442–455.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics